Hvordan kan arkitektur spille en nøkkelrolle i å skape fremtidens bærekraftige samfunn?
Hos Kaleidoscope er vi overbevist om at svaret ligger i å tenke sirkulært. Denne tilnærmingen var kjernen i foredraget som Silje Klepsvik holdt under AFAG-seminaret i desember. Her delte vi innsikter fra våre prosjekter og hvordan vi jobber for å være endringsagenter i en verden i rask transformasjon.
En verdidrevet tilnærming
Vi står overfor store globale utfordringer – fra ressursmangel til klimakrisen. I denne konteksten ser vi sirkulære systemer som en motor for innovasjon. Det handler om å maksimere verdien av materialer og ressurser gjennom hele livssyklusen, enten det er i form av ombruk, regenerering eller utvikling av nye løsninger.
Gjennom produktet "Woolly Silent" som vi utvikler i Bioregion Institute har vi eksempelvis vist hvordan nedklassifisert ull kan få nytte som et lyddempende og hygroskopisk materiale til interiør, og samtidig tilføre verdi til en ressurs som ellers ville gått til spille. Et annet eksempel er vårt arbeid med boligprosjektet "Delegården" for BOB Eiendomsutvikling, hvor deleløsninger og ombruk står sentralt. Dette prosjektet er støttet av Enova og viser hvordan arealsmarte og sirkulære løsninger kan kombineres med økonomiske incentivordninger for å redusere klimabelastningen.
Arkitektens rolle i den sirkulære økonomien
En betydelig del av bygningers miljøavtrykk fastsettes allerede i skisse- og planleggingsfasen. Dette gir arkitekter både et stort ansvar og en unik mulighet til å legge grunnlaget for bærekraftige løsninger tidlig i prosjektet. Ved å prioritere materialvalg og designstrategier som fremmer ombruk, energieffektivitet og lav miljøbelastning, kan vi ikke bare redusere klimapåvirkningen, men også stimulere til innovative løsninger som støtter en sirkulær økonomi.
Samtidig er regelverksendringer og økonomiske insentiver avgjørende for å muliggjøre en slik omstilling. De siste årene har flere positive endringer bidratt til å styrke dette arbeidet. Oppdateringer i teknisk forskrift (TEK17) har blant annet økt kravene til energieffektivitet og lagt til rette for ombruk. I tillegg har EU's byggevareforordning satt større fokus på dokumentasjon av produkters miljøpåvirkning gjennom livsløpsanalyser. Slike tiltak bidrar til å bryte ned barrierene for bærekraftige løsninger og gir aktører i byggebransjen mulighet til å konkurrere på innovasjon fremfor kostnad.
På sikt vil det å ikke gjøre klimatiltak koste mer enn det smaker, så det gjelder å være i forkant!
Nye perspektiver for en bedre fremtid
Ved å tenke nytt og utfordre status quo håper vi å inspirere andre aktører til å gjøre det samme. Som Winston Churchill sa: «Aldri la en krise gå til spille.» Dette er en påminnelse om at i kriser ligger mulighetene – muligheter for å innovere, samarbeide og skape en bedre fremtid.
Gjennom våre prosjekter viser vi hvordan sirkulære løsninger kan være en motor for endring. Vårt mål er ikke bare å designe bygg, men å bidra til å forme bedre samfunn som evner å møte fremtiden vi står overfor, med et sterkt faglig engasjement og en drivkraft for endring.
Foto av Magnus Berger Nordstrand